Wie is de BOCK breidt zich uit naar Overijssel!

Met een daverend startschot is de vierde editie van de BOCK-campagne  op maandag 17 December in Staphorst van start gegaan. Wij zijn er trots op te kunnen melden dat dit jaar de campagne ook door de Veiligheidsregio IJsselland wordt omarmd. Vier burgemeesters gingen traditie getrouw, namens de vier deelnemende ’veiligheidsregio’s,  met elkaar de strijd aan om de bal zo ver mogelijk weg te schieten. Daarbij werden zij bijgestaan door een ervaren carbidknaller (de BOCK) uit de eigen regio. De wisselbokaal ging dit jaar naar burgemeester Jaap Kuin (wnd.) van gemeente Pekela. 

Vier veiligheidsregio’s en een groot aantal gemeenten en particuliere initiatieven in Noord en Oost Nederland en zelfs daarbuiten, omarmen de vierde editie van de BOCK-campagne. Veiligheidsregio IJsselland sluit dit jaar voor het eerst aan bij de campagne. Burgemeester Theo Segers van Staphorst: ‘Uit de cijfers van Brandwondencentrum Groningen blijkt dat vorig jaar relatief veel slachtoffers met ernstige brandwonden, opgelopen bij het carbidschieten, afkomstig waren uit Overijssel. Uit eigen ervaring weet ik dat het zo maar mis kan gaan! We hopen met de BOCK-campagne hetzelfde effect te behalen als in de andere veiligheidsregio’s: het verminderen van het aantal mensen dat ernstige brandwonden oploopt bij een nog steeds toenemende populariteit van het carbidschieten.’

Campagne 2018

Het motto van deze vierde campagne is: ‘Een echte BOCK heeft ballen!’ en vraagt de schutters een bal te gebruiken in plaats van de deksel van de melkbus. Het gebruik van een deksel brengt onnodig risico’s met zich mee terwijl de knal even hard is.

 

Een echte BOCK heeft ballen!

BAM ! Met uiteraard een harde knal klonk maandag 18 december  het startschot voor de champagne “Een echte BOCK heeft ballen” in het NoordLease Stadion in Groningen. Na de BOCK-bal presentatie door burgemeester Karel Loohuis (Hoogeveen), deden gemeentebestuurders Pieter Smit (Oldambt), Jaap Hijma (Ferwerderadiel) en Eric van Oosterhout (Emmen) samen met hem en vele andere betrokkenen bij het carbidschieten in het Noorden, de letterlijke aftrap voor de campagne voor veilig carbidschieten tijdens de jaarwisseling.

De BOCK-campagne is gericht op veilig carbidschieten in Noord Nederland. BOCK staat voor Bewust Oplettende Carbid Knaller. Een BOCK is onmisbaar bij de traditie van carbidschieten: de BOCK weet er een veilig en gezellig oud en nieuw feest van te maken door de 5 tips van de BOCK-campagne te kennen en uit te voeren.

Een echte BOCK heeft ballen!
Campagne eind 2017 Het motto van deze derde campagne is “Een echte BOCK heeft ballen!” en vraagt de schutters een voetbal te gebruiken in plaats van de deksel van de melkbus. De gemeenten in Noord Nederland omarmen de BOCK-campagne dit jaar opnieuw. Om BOCK-ers op weg te helpen in het veilig knallen, verspreiden de gemeenten de komende weken naast de flyers,
maar liefst 1500 BOCK-ballen onder de carbidknallers.

Traditie Carbidschieten is een prachtige traditie die naast het vertrouwde knallen zorgt voor gezelligheid tijdens de jaarwisseling. Een traditie die we willen behouden voor de komende generaties. Daarbij is het van groot belang dat het carbidschieten (vanaf de eerste keer) op een veilige manier gebeurt. Helaas vinden er jaarlijks nog steeds (ernstige) ongevallen plaats. Deze ontstaan vaak door onwetendheid en/of het nemen van onnodige risico’s. De BOCK-campagne draagt bij aan het verkleinen van de risico’s.

Samenwerking
Samenwerking in Noord Nederland De BOCK-campagne startte eind 2015 op initiatief van het Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis, Brandweer Drenthe en Stichting Carbidschieten Drenthe. De Nederlandse Brandwondenstichting ondersteunt de campagne sindsdien. Inmiddels werken alle gemeenten en de drie veiligheidsregio’s in het Noorden mee en zijn ook particuliere en commerciële partijen nauw betrokken bij de campagne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat zien waar je voor staat!

LAAT ZIEN WAAR JE VOOR STAAT!

 Voor het derde jaar staat de BOCK campagne weer centraal tijdens het Carbidschieten. Inmiddels is het BOCK-logo een begrip en krijgen we
veel vraag naar de kleding die we dragen met dit krachtige logo.

Als Stichting hebben we ervoor gekozen om carbidschieters diezelfde kans te geven om de kleding te bestellen en daarmee onze activiteiten
te steunen en bij te dragen aan de veiligheid en voortzetting van onze prachtige traditie.

 Bijgaand zie je de afbeeldingen van de items die te bestellen zijn via info@carbidschietendrenthe.nl

Muts €9.95 kleur zwart
Hoodie €24.95 kleur zwart XS-5XL
Bodywarmer € 34.95 zwart S – 3XL
Verzendskosten € 6.50

 Opmerking:
Na ontvangst van je bestelling ontvang je een mail met daarin de bankgegevens ed.
Vermeld ook het afleveradres!
Bestellingen worden op maat gemaakt en kunnen niet geretouneerd worden!

 

Succesvolle Carbid informatie avond in Tynaarlo

“Een enorme betrokkenheid en respect voor hoe jullie met het Carbidschieten omgaan” waren de woorden van burgemeester Thijsen (Tynaarlo) waarmee hij Carbid informatie avond in Vries afsloot.

Ruim 25 fervente carbidschieters gingen deze avond met elkaar en de gemeente in gesprek over veilig carbidschieten. Een onderwerp dat al vroeg in het jaar op de agenda staat, maar juist daardoor ook de mogelijkheid geeft om met elkaar goede afspraken te maken.

Ook op deze avond werd duidelijk dat de traditie uit meer bestaat dan alleen het schieten. Samen iets beleven, dat is waar het om draait!

Op naar een BOCK-waardige afsluiting van 2017 in de gemeente Tynaarlo! 

Wat hebben wij zoal gedaan?

Allereerst willen wij onze ambassadeurs en donateurs hartelijk danken voor de inzet en donatie die zij aan ons hebben gedaan. Met hun bijdrage zijn wij in staat geweest om van 2014 tot en met heden de traditie Carbidschieten levendig te houden en onze doelen te realiseren.

Wat hebben wij zoal gedaan?
Een aantal highlights voor u op een rij:
* Deelname en proefschieten met kinderen tijdens cultuurhistorische markten.
* Spreekbeurt voor groep 7/8 basisschool ontwikkeld.
* Carbidschieten met burgemeesters om het nut van immaterieel erfgoed te benadrukken.
* Opening van de 10e editie van de Cascaderun in Hoogeveen.
* Organisatie van een Carbidavond met de gemeente de Wolden.
* Ontwikkeling van de BOCK veiligheidscampagne in samenwerking met het Brandwondencentrum   Groningen en de Veiligheidsregio Drenthe.
* Vele radio een televisie interviews, waaronder live uitzending tijdens Wakker Nederland
* Carbidschieten voor kids clinics in Hoogeveen en Exloo
* Deelname Noorderlichtjesparade om traditie voor het voetlicht te brengen
* Publicatie in het boek “Erfgoed jong” * etc etc 

artikel carbid in erfgoed jong boek

Carbidschoten ter ere van 10 jarig Cascade jubileum

Het was spannend, maar het is ons gelukt om ter ere van het 10 jarig bestaan van de Cascaderun in Hoogeveen 10 super knallen te produceren.
Een mooi jubileum waar wij graag onze medewerking aan verlenen. Net als bij Carbidschieten draait het ook bij hardlopen om passie.
IMG_3355

10e editie Cascaderun geopend met 10 carbidschoten!

hgv courant
NIEUWS!!!💥
We hadden al gezegd dat er iets stond te gebeuren… En nu mogen we het ook echt naar buiten brengen. Cascaderun 2016 start met 10 carbidschoten. Om aan het 10 jarig jubileum van de Cascaderun een bijzonder tintje te geven, zijn we door de organisatie gevraagd dit te verzorgen en daar zijn we als Stichting zeer trots op. In het kader van veiligheid, zal er niet geschoten worden met ballen, maar zullen de bussen worden afgedekt met plastic… Geeft dezelfde harde knal.

Vanaf het Compagniehuis, zal na dat Burgemeester Karel Loohuis op de startknop heeft gedrukt, er 10 carbidschoten worden gelost. O.a. via deze weg proberen we deelnemers en toeschouwers zoveel mogelijk te bereiken en hiervan te berichten.
RTV Drenthe heeft vandaag al opnames gemaakt van de startsituatie voor het Carbidschieten en is a.s. vrijdag te zien in de uitzending.

Wie is de BOCK?

Wie van jullie is dit jaar de Bewust Oplettende Carbid Knaller?
Onder de naam BOCK zijn wij op 16 december samen met het Brandwondencentrum Noord Nederland en de Veiligheidsregio Drenthe gestart met een campagne omtrent veilig Carbidschieten. Het startsein voor deze campagne is tijdens de Carbid on Tour dag van de Stichting in Meppen gegeven. Natuurlijk is de campagne gestart met een oorverdovende Carbidknal en de onthulling van onze Carbidbus.
Naast de gehele dag items op RTV Drenthe, hebben Wakker Nederland live verlag gedaan en heeft Hart van Nederland opnamen gemaakt.
Zie hier de bijdrage van RTV Drenthe.

De 5 gouden regels

flyer

Waarom de BOCK?
Helaas hebben wij gezien dat het aantal slachtoffers door verkeerd carbidschieten vorig jaar is toegenomen. Juist omdat wij de traditie graag samen met jullie op een veilige manier door willen geven aan de volgende generaties zijn wij met deze ludieke campagne gestart. De BOCK is de persoon die een extra oogjes in het zeil houdt voor wat betreft de veiligheid.

 

Campagne veilig Carbidschieten

Het Brandwondencentrum Martiniziekenhuis Groningen, de brandweer Drenthe en de Stichting Carbidschieten Drenthe starten binnenkort samen met de Drentse gemeenten een campagne om het schieten van carbid veiliger te maken. “De campagne gaat expliciet niet om het verbieden of ontmoedigen van carbidschieten maar om de veiligheid”, aldus Annemarieke Leene van de Brandweer Drenthe.

Als Stichting werken wij graag aan deze campagne mee. Naast het behoud van de traditie staan wij ook zeker voor het op een veilige wijze schieten met Carbid. Vanaf half december kunnen wij u meer vertellen over onze activiteiten. Houdt daarvoor ook onze facebookpagina in de gaten.

Kijk hier voor het nieuwsitem van RTV Drenthe

Erfgoed Jong presenteert erfgoed boek met bijdrage van Carbidschieten

Trots zijn wij op onze bijdrage aan het Erfgoed Jong boek.
Onze jongeren vertegenwoordigers Marlies en Max hebben net alleen geposeerd voor de foto maar ook verteld over hun carbidervaringen.

Het eerste exemplaar werd zaterdag 28 november feestelijk uitgereikt tijdens de Cultureel Immaterieel Erfgoed dag. Deze dag is georganiseerd door het Instituut voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

artikel carbid in erfgoed jong boek